Fan, vi slår på något enkelt så här första gången!
Fick faktiskt den här briljanta idéen för ett tag sedan och har nu... modifierat den lite också!
Att göra en lasagne, fast istället för lasagne plattor kan man ju använda något annat, typ squash eller dylik grönsak, men vem vill ha grönsaker i något så gott som lasagne? Kör på BACON istället för lasageplattorna!
Visst, det lär krävas en del bacon beroende på hur stor form du har, men i den storleken som jag har, en 15x20cm, så räckte det med 5 packet bacon (cirka) och då hade jag två lager
Köttfärs 600g
Vitlök, solo 1-2 (Jag älskar vitlök)
Bacon 5-6paket (mer eller mindre beroende på formens storlek) (Något att tänka på är att lagret blir inte lika heltäckande som med pastaplattor, men resultatet är godare i min åsikt, och desto mer bacon desto mer fyller du ju ut varje lager)
Grädde 3dl
Mjölk 2dl
Riven ost (ta efter smak men jag gör på gouda eller hushålls för att ostsåsen inte ska ta för mycket smak av något av det andra!) 200g till sås och 200 till garnityr (mer ost i såsen gör den tjockare och krämigare)
Tomatpuré
Krossade tomater (1 burk/tetra) (man ska inte ha för mycket tomat i det, bara så att det blir lite mindre torrt i köttfärsen)
Börja med ostsåsen! (Ugnen på cirka 220 grader, varmluft 185)
Grädde och mjölk i en kastrull, låt första bubblorna komma och sedan ner med den rivna osten, i några stycken mindre omgångar. Rör konstant för att undvika att bränna fast, krydda med salt och vitpeppar. Och håll på låg värme tills all osten är nedsmält, ta sedan av kastrullen från plattan men var där och rör då och då så att det inte bildas en hinna (det beror ju på hur snabb du är med det andra)
Smörj din form med vanligt smör bara (man kan även hälla på ströbröd om man vill för att ge den lite mera kontur i kanterna, men jag föredrar utan, finns en risk att det blir för torrt)
Stek köttfärsen och krydda efter smak, hacka/pressa ner vitlöken och låt den stekas med färsen.
Häll sedan på dina tomater och 1-2 teskedar tomatpuré. Låt sjuda tills större delen av vätskan från tomaterna är borta, smaka av och kolla kryddningen.
Stek bacon i annan panna och lägg på papper så fettet får rinna av.
Häll upp hälften av köttfärsen i den smörade formen och lägg sedan ett lager med bacon, häll sedan försökt på ostsåsen så att den rinner ner bland köttfärsen men ska ju även vara ett lager ovanpå, dock inte för tjockt. Sedan repeterar ni bara det, köttfärs, bacon, ostsås. Sen brukar jag ta ett extra lager bacon ovanpå, sedan garnera med vanlig riven ost och sedan in i ugnen i 25-35 minuter, beroende på hur lång tid det tar för ostsåsen att dra ihop sig lite extra
Servera på tallrik, går att garnera med lite riven parmesan om man vill.
Till detta rekommenderar jag ett stort glas kall mjölk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar